4.Uluslararası Sürdürülebilir Binalar Sempozyumu

Ankara Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi ile Texas Tech Üniversitesi, Texas A&M Üniversitesi, Amerika Mimarlık Enstitüsü, Çedbik işbirliği ile 4.Uluslararası Sürdürülebilir Binalar Sempozyumu 18-20 Temmuz 2019 tarihleri arasında Amerika’nın Dallas kentinde yapılacaktır.

4. Uluslararası Sürdürülebilir Yapılar Sempozyumu (ISBS 2019)”, Dallas Mimarlar Odasının (American Institute of Architects-AIA Dallas) her yıl düzenli olarak organize ettiği “North Texas Sustainable Showcase (NTSS 2019)” etkinliği ile bir arada gerçekleştirilecektir. Bu bağlamda sempozyum, dünya genelinde çevre teknolojileri ve yapı sektöründe faaliyet gösteren tüm kurum ve kuruluşlar, şirketler, belediyeler ve diğer resmi ve özel kurum yetkililerini bir araya getirecektir. Bu sempozyum ile sektörde faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası tüm firmalara kendi ürün ve hizmetlerini tanıtma, yerli-yabancı uzmanlar ve resmi kurum yetkilileriyle bir araya gelme, işbirlikleri oluşturma fırsatı da sunulmuş olacaktır.

“Sürdürülebilir gelişme”, son yıllarda her disiplinin kalkınma kuramları, modelleri ve politikaları içinde vurgulanarak kullanılan bir kavramdır. Özellikle her ülke, ekonomik gelişimini “sürdürülebilir” ilkeler temeline oturtmaya çalışmaktadır. “Sürdürülebilirlik” toplumların gelecek yüzyıllarda var olabilmelerini amaçlayan anahtar bir kavramdır. Bu kapsamda, ekosistem dengeleri bozulmadan çevre kalitesinin iyileştirilmesi sürdürülebilir yapı tasarımının temel hedefidir. Çevre; doğal, ekonomik ve insani değerlerle birlikte, canlı ve cansız varlıkların her çeşit eylem ve davranışını etkileyen fiziksel, kimyasal, biyolojik ve toplumsal nitelikteki etkenlerin bütünüdür. Yapı da çevrenin bir bileşenidir ve yaşam süreci içinde yerel veya küresel ölçekte çevre ile ilişkilerini sürdürür. Bu bağlamda, çevre bilinçli sürdürülebilir bir yapı, ekosistem dengelerini bozmadan canlı ve cansız varlıkların bir arada var olmasını sağlamalı, insan sağlığını güven altına almalı ve kaynakları ekonomik kullanmalıdır.

Sürdürülebilir yapı tasarımının hedefi, kullanıcılara nitel, nicel, fiziksel ve psikolojik göstergeler bazında uygun ortamlar sunmaktır. Sürdürülebilir yapı; ekolojik, ekonomik, sosyal ve kültürel sürdürülebilirlik boyutlarıyla tanımlanabilir. Bu bağlamda, ekolojik sürdürülebilirlik; kaynakların ve ekosistemin korunumuna, ekonomik sürdürülebilirlik; kaynakların uzun dönem kullanılabilirliği ve kullanım bedellerinin düşük olmasına, sosyal ve kültürel sürdürülebilirlik ise; insan sağlığı ve konforunun sağlanmasına ve sosyal, kültürel değerlerin korunumuna ilişkin kurguları düzenler. Bu kurguların irdeleneceği sempozyumda “sürdürülebilir yapı tasarımı”, “sürdürülebilir yapı malzemeleri”, “sürdürülebilir kentsel tasarım”, “mühendislik biliminde sürdürülebilirlik” ve “çevre politikaları ve uygulamaları” alanlarında geleceğe yönelik öngörülerin ortaya konması, tartışılması, çözümler üretilmesi ve yeni açılımlar sağlanması hedeflenmektedir.

Etkinlikle ilgili bilgiler web sayfasında İngilizce olarak, Web Sayfası: http://www.isbs2019.gazi.edu.tr

Not: Bildiri sunmak isteyenler için başvuru tarihleri 25.02.2019 tarihine uzatılmıştır.

isbs poster son_yeni logolarla.jpg